Dukatići čuvaju prirodu

Dukatići posuđuju knjige

Jedne lijepe, stvarno lijepe nedjelje Ozonko i Zelenka su odlučili pozvati sve svoje prijatelje Dukatiće na igranje. Cijelog su tjedna učili i pisali zadaće pa nisu stigli vidjeti prijatelje. Zato su isplanirali pravo druženje: uz igru, brbljanje, penjanje po stablima, ručak, a možda i izlet!

Prije nego su prijatelji stigli k njima, Ozonko i Zelenka su izvukli svoj mali laboratorij s mikroskopima (Smješko obožava promatrati stvari pod mikroskopom i tako upoznavati svijet), izvukli su štafelaje, boje, flomastere i bojice (jer Zelenka zna sve prijatelje nagovoriti na zajedničko crtanje), donijeli su i razne knjige i enciklopedije za Mudrića i Klaru.

Sjajna ideja za nedjeljno poslijepodne s prijateljima, zar ne? I bilo je sjajno popodne, čavrljali su, igrali se, zajedno pripremili sendviče i na kraju se začitali, svatko u svome kutu.

„Ovo je baš sjajna knjiga“, rekao je Mudrić listajući Veliku enciklopediju nikad ispričanih pothvata. „Jako mi se sviđa.“ Smješko je potvrdno kimao glavom. I njemu se svidjela.

„Da!“, dobacio je Ozonko. „Jako je dobra, ali već sam je dovoljno puta pročitao. Sada želim pročitati nove nastavke Pustolovina zelenog ratnika. Već sam zamolio mamu da mi kupi.“
„Hmmmm…“, tiho se ubacio Mudrić.

„Što je sada?“ upitao je Ozonko. „Ma ništa…“ odgovorio je brzo Mudrić.
„…baš ništa“, dometnula je Zelenka. „Samo…“
„Samo što?“
„Vidi“, ubacio se Smješko. „Ovdje imaš prepune police knjiga.“ Okrenuo se i pokazao potpuno ispunjene police u Ozonkovoj sobi. Knjige su bile poslagane u nekoliko redova. „Da, pa?“

„Ništa, ali većinu tih knjiga pročitat ćeš samo jednom. A sve ih kupuješ. Razmisli, kada bi samo dio njih posudio, pročitao pa vratio u knjižnicu, sačuvao bi sigurno mnoga stabla. Jer znaš, knjige se rade od papira, a papir od stabala.“

klikni i nauči
klikni i nauči

„Eh, imaš pravo! Nije mi to uopće palo na pamet! Znaš što, Mudriću? Poklanjam ti ovu knjigu! Ali ti je moraš dati ili posuditi dalje kada je pročitaš!“
„Dogovoreno!“, razveselio se Mudrić.

„I znate što još? Pomozite mi sakupiti sve stare knjige, crteže i slikovnice! Ako mi pomognete, možete uzeti knjigu koju god želite!“
„A što ćeš s tim starim knjigama i papirom?“, upitao je Smješko.

„Dio ću odnijeti u knjižnicu, možda njima treba. A dio ću odložiti u plavi spremnik i pomoći da nove knjige nastanu bez sječe šuma“, objasnio je Ozonko.

klikni i nauči
< > Započni kviz
© Dukat, 2024. Sva prava pridržana.
povratak na vrh

Jesu li naše šume dobro očuvane?

Znanstvenici kažu da su hrvatske šume jako dobro očuvane. Posebno se to odnosi na područja Gorskog kotara, Velebita, Lonjskog polja i Spačve – to su iznimno dobro očuvana područja. Prema procjenama znanstvenika, većina naših šuma je u dobro očuvanom stanju. A to je nešto čime se baš možemo ponositi!

Što dobivamo oporabom ili recikliranjem* papira?

Dobivamo posve novi i čisti papir. Zamisli: za proizvodnju jedne tone papira potrebna su četiri stabla, 200.000 litara vode te 4600 kWh energije (znamo da ne znaš koliko je to, ali to je stvarno jako puno). A koliko štedimo recikliranjem papira i korištenjem proizvoda od recikliranog papira? Mnogo! Za proizvodnju jedne tone recikliranog papira, nije potrebno niti jedno stablo. Potrošit ćemo samo 160 litara vode i 2400 kWh energije (i dalje puno, ali upola manje nego kod proizvodnje).

*Oporaba ili recikliranje ponovna je uporaba nekoga korištenog materijala ili stvari od kojih se mogu izraditi nove stvari.

Kako od starog papira dobiti novi papir?

Stari papir se odlaže u odgovarajuće spremnike plave boje. Iznimno je važno da sav stari papir odvojimo u te posebne spremnike jer se papir koji je tako sortiran može odmah poslati na daljnju preradu, nakon koje dobijemo novi, čisti papir za naše bilježnice, udžbenike, knjige itd. Cool, zar ne? Tako čuvamo šume, štedimo vodu i energiju te smanjujemo količinu otpada na odlagalištima miješanog komunalnog otpada.

Ozren "Ozonko" Dukatić

– sportaš u ekipi. Najviše voli kampirati, planinariti i generalno boraviti na svježem zraku. Brbljav je, znatiželjan, glasan. Nestrpljiv je, često prebrzo reagira, ponekad je baš jako brzoplet.

Zlatka "Zelenka" Dukatić

– umjetnički dio Dukatića. Voli crtati, slikati i uređivati stvari. Najviše voli uređivati namještaj.

Klara Dukatić

Klara je povučena, voli čitati i biti u kući. Ne voli kad je se prisiljava da radi nešto što ostaloj ekipi nekako baš sjeda. Voli raditi rukama. Jako je pažljiva i uredna. Ponekad se previše zadubi u stvari koje je zanimaju pa ne vidi i ne čuje što se događa oko nje.

Marko "Mudrić" Dukatić

Marko zna sve o svemu. Pročitao je sve knjige i enciklopedije. Često zna biti „pametnjaković“ koji se strašno ljuti kada netko pogriješi. Nema strpljenja pomagati drugima, ali zato rado dijeli svoje znanje.

Sven "Smješko" Dukatić

Klarin brat je Sven „Smješko“ Dukatić, znanstvenik među Dukatićima. Dok Marko zna sve što piše u knjigama, Sven je sve to isprobao u svom kućnom laboratoriju. Ponekad je nepažljiv pa mu eksperimenti iscure, raspu se, razlete po cijelom stanu. A onda zna okriviti Zlatku ili Klaru da su napravile nered.