Dukatići čuvaju prirodu

Dukatići razvrstavaju otpad


Na koje sve načine možemo pomoći sačuvati šume i okoliš! Ozonko se sjetio jednog odličnog: baš kao što stari papir, bilježnice i časopise recikliramo da bismo od njih stvorili novi papir, i druge materijale možemo obraditi i ponovno iskoristiti. Dukatići su se bacili na posao. Svi su jurcali po stanu i tražili što sve mogu pospremiti, isključiti ili prenamijeniti i ponovno iskoristiti (reciklirati).

„Hej, znamo li kamo odlažemo ove plastične čašice od jogurta?“ upitao je Smješko.
„Naravno da znamo“, objasnila je Klara. „Plastične čaše odlažemo u žuti spremnik. Jesi li vidio žute spremnike ispred ulaza?“
„Da, žute, plave, smeđe i zelene“, odgovorio je Smješko.
„Onda je jednostavno: u žuti spremnik odlažemo plastiku.“

klikni i nauči
klikni i nauči

„A što ćemo s ovim bocama soka?“ upitao je Ozonko.
„Ovisi jesu li plastične ili staklene“, odgovorila mu je Klara.
„Staklene! Ali… Čekaj malo… Imaju plastični čep!“ zbunio se Ozonko.
„Plastične čepove darujemo, a staklo odlažemo u zeleni spremnik!“ nestrpljivo mu je odgovorila Klara ruku prepunih starih novina.

„To je sasvim jednostavno!“ razveselio se Mudrić. „Plastika ide u žuto, staklo ide u zeleno. A kamo idu, recimo, kore od jabuka i banane?“
U smeđi spremnik za biootpad“, odgovorila je Klara. „I bravo za tebe što jedeš voće!“

klikni i nauči

„Odlično, onda znamo sve“, rekla je Zelenka.
„Gotovo sve“, uspuhala se Klara. „Trebamo još počistiti sav ovaj stari papir.“
„Znam kamo to ide!“ razveselio se Smješko. „U plavi spremnik! U njega odlažemo i kartonske omotače sa čašica mliječnih proizvoda ili od većih pakiranja, različite kartonske kutije s kojih ćemo prije skinuti ljepljivu vrpcu i plastiku, novine, časopise, stare bilježnice…“ „Bravo, tako je!“ uskliknula je Zelenka.

< > Započni kviz
© Dukat, 2024. Sva prava pridržana.
povratak na vrh

Plastiku odlažem u žuti spremnik!

Kako je za rast i razvoj djece važna pravilna i uravnotežena prehrana u kojoj mlijeko i mliječni proizvodi imaju važnu ulogu, za okoliš je važno pravilno odvajati otpadnu ambalažu mliječnih proizvoda. Žuti spremnik služi nam za odlaganje plastike i plastične ambalaže. U taj spremnik trebamo odložiti čaše od jogurta, vrhnja ili deserta, plastične poklopce namaza i svježih sireva, plastične vrećice, plastične folije od sireva, mjehurastu ambalažu i slično. Plastične boce od mlijeka ili jogurta (s oznakom povratne naknade) ne odlažemo u žuti spremnik već trebamo vratiti na prodajno mjesto koje ima organiziran prihvat takve ambalaže i zauzvrat dobijemo 50 lipa za svaku predanu bocu. Važno: sve što ide u žuti spremnik treba prethodno isprati od ostataka hrane ili napitaka.  

Ponegdje, npr. u Zagrebu, u žuti spremnik odlažemo i višeslojnu ambalažu* ("tetrapak" koji prije treba isprati i spljoštiti) te metalnu ambalažu* (aluminijske poklopce s čašica jogurta, vrhnja ili deserata i omot od maslaca), ali pod uvjetom da na njima nema ostataka hrane. 

U zeleni spremnik odlažem staklo!

Osim žutoga i plavoga spremnika imamo i zelene spremnike. Kad vidiš zeleni spremnik, sjeti se da tu smiješ odlagati samo staklenu ambalažu (boce, staklenke i slično). Ne zaboravi skinuti sve poklopce sa staklenki, a s boca skini sve čepove. Ipak, prije nego što odneseš staklo u zeleni spremnik, razmisli možeš li ga nekako ponovno upotrijebiti. Staklenke mogu biti korisne u kućanstvu na mnogo načina. Možeš li se sjetiti nekih?

Prikupljajmo plastične čepove!

Nemoj bacati plastične čepove s boca – daruj ih. Prikupljajući plastične čepove, činiš dobro za okoliš, ali činiš i dobro djelo jer ih možeš darovati Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Tako pomažeš u nabavci lijekova za teško bolesne, a ti možeš potaknuti i svoj razred ili školu da se uključe u tu humanitarnu akciju. Možeš se raspitati u školi ili zatražiti pomoć mame ili tate da pronađete neku mjesnu ili najbližu udrugu kojima možete tako pomoći.

Što znači pošumljavanje?

Kada na nekim mjestima duže vrijeme nema šume ili se stabla razbole, stradaju u požaru, možemo posaditi nove sadnice ili posijati sjeme iz kojeg će niknuti nova šuma. To se obično čini u listopadu. Prvo se odabire prikladna površina za pošumljavanje, a potom odgovarajuća vrsta sadnica koje ćemo posaditi. Među ostalim, moramo paziti na vrstu sadnica stabala jer neće sve vrste jednako dobro uspjeti u svim područjima, a trebamo paziti i na razmak među sadnicama kako bi one dobile dovoljno hranjivih tvari, svjetlosti i prostora potrebnih za rast.

Zato će Dukat ovog proljeća, u suradnji s Hrvatskim šumama i zahvaljujući crtežima učenika - sudionika 10. likovnog natječaja „Volim mlijeko!“, posaditi 10.000 sadnica bukve u Gorskom kotaru i tako obnoviti šumu stradalu od potkornjaka (štetočine stabala).

Biootpad odlažem u smeđi spremnik!

Što je biootpad? Biootpad je kuhinjski otpad koji nam ostane kad pripremamo obroke. To je otpad poput ostataka kore voća, povrća, ljuska jaja, ostataka kruha, taloga kave ili vrećice od čaja, ali biootpadu pripada i vrtni otpad poput lišća, granja i ostataka kore drveta. Možda ti je neobično to što se taj otpad prikuplja, ali on se s vremenom razgrađuje u sve sitnije dijelove i od njega nastaje vrijedna sirovina koju zovemo kompost, a koja izgleda poput zemlje. Kompost je pun hranjivih tvari i ako ga stavimo u vrt ili posude s balkonskim biljem, pomoći će da biljke budu zdrave i brzo rastu.

Ozren "Ozonko" Dukatić

– sportaš u ekipi. Najviše voli kampirati, planinariti i generalno boraviti na svježem zraku. Brbljav je, znatiželjan, glasan. Nestrpljiv je, često prebrzo reagira, ponekad je baš jako brzoplet.

Zlatka "Zelenka" Dukatić

– umjetnički dio Dukatića. Voli crtati, slikati i uređivati stvari. Najviše voli uređivati namještaj.

Klara Dukatić

Klara je povučena, voli čitati i biti u kući. Ne voli kad je se prisiljava da radi nešto što ostaloj ekipi nekako baš sjeda. Voli raditi rukama. Jako je pažljiva i uredna. Ponekad se previše zadubi u stvari koje je zanimaju pa ne vidi i ne čuje što se događa oko nje.

Marko "Mudrić" Dukatić

Marko zna sve o svemu. Pročitao je sve knjige i enciklopedije. Često zna biti „pametnjaković“ koji se strašno ljuti kada netko pogriješi. Nema strpljenja pomagati drugima, ali zato rado dijeli svoje znanje.

Sven "Smješko" Dukatić

Klarin brat je Sven „Smješko“ Dukatić, znanstvenik među Dukatićima. Dok Marko zna sve što piše u knjigama, Sven je sve to isprobao u svom kućnom laboratoriju. Ponekad je nepažljiv pa mu eksperimenti iscure, raspu se, razlete po cijelom stanu. A onda zna okriviti Zlatku ili Klaru da su napravile nered.