Dukatići čuvaju prirodu

Dukatići se služe platnenim vrećicama


Dukatići su Ozonku pomogli raščistiti ormare. Kakva su sve čuda pronašli u njima! Pronašli su majicu koju je Ozonko nosio dok je još bio jako, jako mali, i neke stare hlače koje su još bile dobre, i stare tenisice u kojima je igrao nogomet. Svu su staru odjeću složili na Ozonkov krevet.

„Čekajte“, sjetio se Smješko dovikujući iz kuhinje, „ako se stara odjeća može reciklirati,  mogu li se reciklirati staklenke ili čašice od jogurta?“

„Može!“ odgovorio je Mudrić. „Gotovo sve što imamo kod kuće, a više nam ne treba, ako odložimo u odgovarajući spremnik, može se reciklirati! Ili još bolje – možemo od toga napraviti nešto posve novo i usput se zabaviti.“

Dukatići su se razveselili: jako im se svidjela zamisao da se stvarima može udahnuti nov život i nakon što nama više ne služe.

klikni i nauči

Najveći su dio igračaka odvojili kako bi ih poklonili prijateljima u školi, a za ostatak je Zelenka iz kuhinje donijela velike plastične vreće te počela trpati odjeću i stare igračke u njih.

„Možda je bolje da potražimo neko drugo rješenje“, rekao je Mudrić i pokazao plastične vrećice. „Znaš, plastične vrećice čine golemu štetu okolišu i bolje ih je izbjegavati.“

„Znam, ali kako ćemo odnijeti sve te stvari do reciklažnog  dvorišta?“

„Koristit ćemo se platnenim vrećicama. Njih možemo iskoristiti još mnogo, mnogo, mnogo puta, sve dok se ne poderu!“

klikni i nauči
< > Nastavi čitati
© Dukat, 2024. Sva prava pridržana.
povratak na vrh

Plastična čaša od jogurta kao inspiracija za kreativnost

Roditelji, starija sestra ili brat mogu ti pomoći da izbušiš dno plastičnih čašica od jogurta ili vrhnja, pa ih možeš iskoristiti kao posudice za sadnju biljaka. Tako ćeš naučiti osnove vrtlarstva i provesti kvalitetno vrijeme s obitelji. Osim toga, znaš li da plastičnu čašicu od jogurta možeš iskoristiti i za mjerenje količine brašna ili šećera kad pomažeš u pripremi kolača? Samo prati označenu mjericu. Na internetu s mamom i tatom možeš pronaći različite recepte u kojima je upravo prazna čaša od jogurta glavna mjerica za kolače. Čašice možeš ukrasiti i iskoristiti kao posudicu za nakit ili stalak za bojice i ostali školski pribor, ali i kreativne tapiserije. Izreži gornji rub čašica od jogurta, omotaj ih vunom raznih boja, poveži u oblik kakav želiš i tvoj ukras za zid je gotov!

Odsad se koristimo platnenim vrećicama!

Plastične su vrećice velika prijetnja za okoliš jer im je, s jedne strane, potrebno jako mnogo godina da se razgrade, a s druge su strane velika opasnost za životinjski svijet. Zbog plastičnih vrećica milijuni životinja umiru jer ih progutaju misleći da su hrana ili se jednostavno zapetljaju u njih. Plastike je svuda previše pa tako i plastičnih vrećica koje, nažalost, najčešće koristimo samo jednom i nakon toga ih bacimo. Kad god je moguće  trebamo upotrebljavati platnene vrećice koje možemo iskoristiti više puta. Tako isto pomažemo očuvanju okoliša.

Ozren "Ozonko" Dukatić

– sportaš u ekipi. Najviše voli kampirati, planinariti i generalno boraviti na svježem zraku. Brbljav je, znatiželjan, glasan. Nestrpljiv je, često prebrzo reagira, ponekad je baš jako brzoplet.

Zlatka "Zelenka" Dukatić

– umjetnički dio Dukatića. Voli crtati, slikati i uređivati stvari. Najviše voli uređivati namještaj.

Klara Dukatić

Klara je povučena, voli čitati i biti u kući. Ne voli kad je se prisiljava da radi nešto što ostaloj ekipi nekako baš sjeda. Voli raditi rukama. Jako je pažljiva i uredna. Ponekad se previše zadubi u stvari koje je zanimaju pa ne vidi i ne čuje što se događa oko nje.

Marko "Mudrić" Dukatić

Marko zna sve o svemu. Pročitao je sve knjige i enciklopedije. Često zna biti „pametnjaković“ koji se strašno ljuti kada netko pogriješi. Nema strpljenja pomagati drugima, ali zato rado dijeli svoje znanje.

Sven "Smješko" Dukatić

Klarin brat je Sven „Smješko“ Dukatić, znanstvenik među Dukatićima. Dok Marko zna sve što piše u knjigama, Sven je sve to isprobao u svom kućnom laboratoriju. Ponekad je nepažljiv pa mu eksperimenti iscure, raspu se, razlete po cijelom stanu. A onda zna okriviti Zlatku ili Klaru da su napravile nered.