Dukatići čuvaju prirodu

Dukatići razvrstavaju otpad


Dukatići su imali pune ruke posla. Svi su jurcali po stanu i tražili što sve mogu pospremiti, isključiti ili prenamijeniti i ponovno iskoristiti.

„Hej, a znamo li kamo odlažemo ove plastične boce u kojima su bili mlijeko ili jogurt?“ upitao je Smješko.
„Naravno da znamo“, objasnila je Klara. „Plastične boce odlažemo u žuti spremnik. Jesi li vidio žute spremnike ispred ulaza?“
„Da, žute, plave, smeđe i zelene“, odgovorio je Smješko.
„Onda je jednostavno: u žuti spremnik odlažemo plastiku.“

klikni i nauči
klikni i nauči

„A što ćemo s ovim bocama soka?“ upitao je Ozonko.
„Ovisi jesu li plastične ili staklene“, odgovorila mu je Klara.
„Staklene! Ali… Čekaj malo… Imaju plastični čep!“ zbunio se Ozonko.
„Plastične čepove darujemo, a staklo odlažemo u zeleni spremnik!“ nestrpljivo mu je odgovorila Klara ruku prepunih starih novina.

„To je sasvim jednostavno!“ razveselio se Mudrić. „Plastika ide u žuto, staklo ide u zeleno. A kamo idu, recimo, kore od jabuka i banane?“
„U smeđi spremnik za biootpad“, odgovorila je Klara. „I bravo za tebe što jedeš voće!“

klikni i nauči
klikni i nauči

„Odlično, onda znamo sve“, rekla je Zelenka.
„Gotovo sve“, uspuhala se Klara. „Trebamo još počistiti sav ovaj stari papir.“
„Znam kamo to ide!“ razveselio se Smješko. „U plavi spremnik!“
„Bravo, tako je!“ uskliknula je Zelenka.

< > Započni kviz
© Dukat, 2024. Sva prava pridržana.
povratak na vrh

Plastiku odlažem u žuti spremnik!

Kako je za rast i razvoj djece važna pravilna i uravnotežena prehrana u kojoj mlijeko i mliječni proizvodi imaju važnu ulogu, za okoliš je važno pravilno odvajati otpadnu ambalažu mliječnih proizvoda. Postoje spremnici različitih boja za različite vrste otpada. Krenimo sa žutim. Zapamti: žuti spremnik služi nam za odlaganje plastike i plastične ambalaže. U taj spremnik trebamo odložiti čaše od jogurta, vrhnja ili deserta, plastične boce od mlijeka ili jogurta (s oznakom PET ili PE-HD), plastične poklopce namaza i svježih sireva, plastične vrećice, plastične folije od sireva, mjehurastu ambalažu i slično. Sve što ide u žuti spremnik treba prethodno isprati od ostataka hrane ili napitaka.
Ponegdje, npr. u Zagrebu, u žuti spremnik odlažemo i višeslojnu ambalažu* (tetrapak koji prije treba isprati i spljoštiti) te metalnu ambalažu* (aluminijske poklopce s čašica jogurta, vrhnja ili deserta te omot od maslaca), ali pod uvjetom da na njima nema ostataka hrane. 

Prikupljajmo plastične čepove!

Nemoj bacati plastične čepove s boca – daruj ih. Prikupljajući plastične čepove, činiš dobro za okoliš, ali činiš i dobro djelo jer ih možeš darovati Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Tako pomažeš u nabavci lijekova za teško bolesne, a ti možeš potaknuti i svoj razred ili školu da se uključe u tu humanitarnu akciju. Možeš se raspitati u školi ili zatražiti pomoć mame ili tate da pronađete neku mjesnu ili najbližu udrugu kojima možete tako pomoći.Ponegdje, npr. u Zagrebu, u žuti spremnik odlažemo i višeslojnu ambalažu* (tetrapak koji prije treba isprati i spljoštiti) te metalnu ambalažu* (aluminijske poklopce s čašica jogurta, vrhnja ili deserta te omot od maslaca), ali pod uvjetom da na njima nema ostataka hrane. 

U zeleni spremnik odlažem staklo!

Osim žutoga i plavoga spremnika imamo i zelene spremnike. Kad vidiš zeleni spremnik, sjeti se da tu smiješ odlagati samo staklenu ambalažu (boce, staklenke i slično). Ne zaboravi skinuti sve poklopce sa staklenka prije nego što ih odložiš, a s boca skini sve čepove. Ipak, prije nego što odneseš staklo u zeleni spremnik, razmisli možeš li ga nekako ponovno upotrijebiti. Staklenke mogu biti korisne u kućanstvu na mnogo načina. Možeš li se sjetiti nekih?

U plavi spremnik odlažem papir i karton!

Papir čini veliki dio otpada u kućanstvima i sigurno primjećuješ kako je svuda oko nas. Potreban nam je u školi, kod kuće, a ujedno je sastavni dio ambalaže mnogih proizvoda. Upravo zato što se proizvodi u velikim količinama, za što je potrebno posjeći mnogo stabala, bitno ga je pravilno odlagati kako bi se mogao ponovno iskoristiti. Za to nam služi plavi spremnik u koji trebamo odlagati otpadni papir i karton poput kartonskih omotača koji su na čašicama mliječnih proizvoda ili većih pakiranja koja povezuju više proizvoda, zatim različite kartonske kutije (bez ljepljive vrpce, plastike...), novine, časopise, bilježnice i slično.

Ozren "Ozonko" Dukatić

– sportaš u ekipi. Najviše voli kampirati, planinariti i generalno boraviti na svježem zraku. Brbljav je, znatiželjan, glasan. Nestrpljiv je, često prebrzo reagira, ponekad je baš jako brzoplet.

Zlatka "Zelenka" Dukatić

– umjetnički dio Dukatića. Voli crtati, slikati i uređivati stvari. Najviše voli uređivati namještaj.

Klara Dukatić

Klara je povučena, voli čitati i biti u kući. Ne voli kad je se prisiljava da radi nešto što ostaloj ekipi nekako baš sjeda. Voli raditi rukama. Jako je pažljiva i uredna. Ponekad se previše zadubi u stvari koje je zanimaju pa ne vidi i ne čuje što se događa oko nje.

Marko "Mudrić" Dukatić

Marko zna sve o svemu. Pročitao je sve knjige i enciklopedije. Često zna biti „pametnjaković“ koji se strašno ljuti kada netko pogriješi. Nema strpljenja pomagati drugima, ali zato rado dijeli svoje znanje.

Sven "Smješko" Dukatić

Klarin brat je Sven „Smješko“ Dukatić, znanstvenik među Dukatićima. Dok Marko zna sve što piše u knjigama, Sven je sve to isprobao u svom kućnom laboratoriju. Ponekad je nepažljiv pa mu eksperimenti iscure, raspu se, razlete po cijelom stanu. A onda zna okriviti Zlatku ili Klaru da su napravile nered.